تکنیک های تبلیغات - 13 تکنیک رایج مورد استفاده توسط شرکت های تبلیغاتی

امروزه هر شرکتی برای اطلاع رسانی به مشتریان از محصول، افزایش فروش، کسب ارزش بازار و کسب شهرت و نام خود در صنعت، نیاز به تبلیغ محصول خود دارد. هر کسب‌وکاری پول زیادی را برای تبلیغات محصولات خود صرف می‌کند، اما پولی که صرف می‌شود تنها زمانی به موفقیت منجر می‌شود که از بهترین تکنیک‌های تبلیغاتی برای محصول استفاده شود. بنابراین در اینجا برخی از تکنیک های بسیار رایج و پرکاربردی که توسط شرکت های تبلیغاتی برای دستیابی به نتایج دلخواه استفاده می شود، ذکر شده است.

1. درخواست عاطفی

این تکنیک تبلیغاتی به کمک دو عامل نیاز مصرف کنندگان و عامل ترس انجام می شود. رایج ترین درخواست های مورد نیاز عبارتند از:

  • نیاز به موردجدید
  • نیاز به پذیرش
  • نیاز به نادیده گرفته نشدن
  • نیاز به تغییر موارد قدیمی
  • نیاز به امنیت
  • نیاز به جذاب شدن و غیره

رایج ترین درخواست های تحت ترس عبارتند از:

  • ترس از تصادف
  • ترس از مرگ
  • ترس از نادیده گرفته شدن
  • ترس از بیمار شدن
  • ترس از پیر شدن و غیره…

2. تبلیغات ترویج محصول

این تکنیک شامل ارائه نمونه های محصول به صورت رایگان به مصرف کنندگان است. اقلام در نمایشگاه ها، رویدادهای تبلیغاتی و کمپین های تبلیغاتی به منظور جلب توجه مشتریان ارائه می شود.

3. تبلیغات دسته ای

این نوع تکنیک شامل متقاعد کردن مشتریان برای پیوستن به گروه افرادی است که این محصول را خریداری کرده‌اند و در طرف برنده قرار می‌گیرند. برای مثال تبلیغ اخیر شامپو Pantene که می گوید: “زنان  به Pantene اعتماد کردند  شما چطور ؟ “

4. حقایق و آمار

در اینجا، شرکت های تبلیغاتی از اعداد، اثبات‌ها و مثال‌های واقعی استفاده می‌کنند تا نشان دهند محصولشان چقدر خوب عمل می‌کند. برای مثال “کف شوینده لیزول 99.99٪ میکروب ها را تمیز می کند” یا “خمیر دندان کلگیت توسط 70٪ دندانپزشکان جهان توصیه می شود.

5. تبلیغات ناتمام

شرکت های تبلیغاتی در اینجا فقط با کلمات بازی می‌کنند و می‌گویند که محصولشان بهترین عملکرد را دارد، اما پاسخ نمی‌دهند که چقدر بیشتر از رقیب خود. 

6. کلمات ٌگنگ

در این تکنیک، شرکت های تبلیغاتی نمی‌گویند که از بقیه بهترین هستند، اما انکار هم نمی‌کنند. به عنوان مثال. محلول ریزش مو سانسیلک – ریزش مو را کاهش می دهد. در آگهی نمی گوید ریزش مو را متوقف می کند.

7.تاییدیه ها

شرکت های تبلیغاتی از افراد مشهور برای تبلیغ محصولات خود استفاده می کنند. افراد مشهور یا ستاره با بیان تجربیات خود از محصول، محصول را تایید می کنند. اخیراً در یک تبلیغ جواهرات الماس، سوپراستار آمیتاب باچان و همسرش جایا این محصول را تبلیغ کردند. این تبلیغ نشان داد که چگونه همسرش را با انتخاب هوشمندانه خرید این برند تحت تاثیر قرار داده است. 

8. تکمیل کننده مشتریان

در قسمت، شرکت های تبلیغاتی از خطوط راهنما استفاده می کنند  که مکمل مصرف‌کنندگانی است که محصولاتشان را می‌خرند. به عنوان مثال. رولون می‌گوید: «چون ارزشش را داری».

9 . خانواده ایده آل و بچه های ایده آل

شرکت های تبلیغاتی که از این تکنیک استفاده می‌کنند نشان می‌دهند که خانواده‌ها یا بچه‌هایی که از محصول آن‌ها استفاده می‌کنند، خانواده‌ای خوش شانس هستند. آگهی همیشه دارای خانه ای مرتب و مبله، بچه های خوش اخلاق و خانواده ساده و شیرینی است. به عنوان مثال. یک تبلیغ صابون دتول به همه افراد خانواده نشان می دهد که از آن صابون استفاده می کنند و بنابراین همیشه در برابر میکروب ها محافظت می شوند. آنها در مقایسه با سایر افرادی که از این صابون استفاده نمی کنند، دارای یک خط رنگی فلورسنت را نشان می دهند که کل بدن هر یک از اعضای خانواده را می پوشاند.

10. تبلیغات وطن پرستانه

این تبلیغات نشان می دهد که چگونه می توان از کشور خود در زمانی که از محصول یا خدمات آن استفاده می کند حمایت کرد. برای مثال. برخی از محصولات با هم اتحادیه تشکیل می دهند و در آگهی خود مدعی می شوند که اگر یکی از این محصولات را بخرید به کودکی کمک می کنید تا به مدرسه برود. به عنوان مثال یکی از آگهی شرکت تلفن همراه یک بازیگر داشت که نشان می‌داد اگر مشتریان از سیم‌کارت این شرکت استفاده کنند، می‌توانند به کنترل جمعیت کشور کمک کنند.

11 . زیر سوال بردن مشتریان

تبلیغ‌کنندگانی که از این تکنیک استفاده می‌کنند از مصرف‌کنندگان سؤال می‌پرسند تا پاسخی برای محصولات خود دریافت کنند. به عنوان مثال. تبلیغات Amway مدام سوالاتی را مطرح می‌کند، مانند اینکه چه کسی مزرعه‌های کاملاً ارگانیک دارد، چه کسی قدرت بالا رفتن از پله‌ها را در سن 70 سالگی دارد، چه کسی باعث می‌شود بچه‌ها به روش‌های مناسب و مغذی رشد کنند، آیا کسی هست که گوش کند. به کل این سوالات  سرانجام پاسخ می دهند – “Amway: ما در حال گوش دادن هستیم.”

12. رشوه

این تکنیک برای رشوه دادن به مشتریان با موارد اضافی استفاده می شود، اگر آنها محصول را با استفاده از خطوطی مانند “یک پیراهن بخرید و یکی را رایگان دریافت کنید” یا “به مدت دو سال عضو باشگاه باشید و 20٪ تخفیف در تمام خدمات دریافت کنید.” ”

13 . تبلیغات جایگزین

این تکنیک معمولاً توسط شرکت هایی استفاده می شود که نمی توانند محصولات خود را مستقیماً تبلیغ کنند. تبلیغ کنندگان از تبلیغات غیرمستقیم برای تبلیغ محصول خود استفاده می کنند تا مشتریان از محصول واقعی مطلع شوند. بزرگترین مثال از این تکنیک تبلیغات نوشیدنی ها است. این آگهی‌ها هرگز نشان نمی‌دهند که کسی نوشیدنی واقعی می‌نوشد و به جای آن، در حال نوشیدن مقداری آب معدنی، نوشابه یا غیره نشان داده می‌شود.

این موارد تکنیک های اصلی هستند که توسط شرکت های تبلیغاتی برای تبلیغ محصول خود استفاده می کنند. تکنیک های مختلفی برای تبلیغات آنلاین نیز استفاده می شود که بعدا در مقاله دیگر به طور کامل به آن میپردازیم.

با تشکر از مطالعه این مقاله لطفا با نظرات خود باعث سهیم شدن در بهبود کیفیت تبلیغات در کشور شویم…

فهرست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *